Zelf een tuinmuur bouwen met muurblokken / stapelstenen? Na het lezen van deze handige tips kunt u gerust zelf aan de slag. Een tuinmuur bouwen van muurblokken, ook wel bekend als stapelstenen is niet de makkelijkste tuinklus maar is ook zeker geen ingewikkeld proces. Met de juiste informatie en enkele uren vrije tijd geeft een tuinmuur van stapelstenen een eindresultaat waar u jarenlang plezier van heeft.
Hoe bouwt u uw eigen tuinmuur met muurblokken?
Een muur van muurblokken / stapelstenen heeft een bijzondere uitstraling en staat prachtig in diverse tuinen, zoals in boerderijtuinen, Engelse tuinen en in tuinen met een zuidelijke uitstraling. U kunt de uitstraling niet alleen bepalen door de manier van stapelen maar er zit ook verschil in de uitstraling van de muurblokken. Een tuinmuur van Basalt muurstenen heeft namelijk een hele andere uitstraling dan een tuinmuur van de muurstenen Leisteen groen.
Welke muurstenen u ook kiest, een tuinmuur bouwen kan op twee manieren: U kunt ze los op elkaar stapelen of u kunt de stapelstenen metselen met cement. Ongeacht voor welke uitvoering u kiest, u begint altijd met een goede fundering.
Fundering: Voordat u aan een muur van muurblokken begint is het belangrijk dat u start met een goede fundering. Bij een lage muur is uw fundering minder diep dan een hogere muur.
- Bouwt u een tuinmuur tot 80cm dan een gestabiliseerde ondergrond al voldoende. Deze ondergrond creëert u bijvoorbeeld met gebroken steenpuin.
- Bouwt u een muur hoger dan 80cm dan is een diepere betonfundering gewenst. Deze fundering moet aan het volgende voldoen;
- 1. De betonfundering moet in de breedte ongeveer een derde van de hoogte worden ten opzichte van de tuinmuur die u wilt bouwen
- 2. De diepte van de fundering betreft 40cm.
- 3. De fundering vult u tot ± 35cm met beton, de laatste 5 cm vult u met zand. Op deze laag zand kunt u beginnen met het leggen van de eerste muurstenen.
Een tuinmuur van muurblokken zonder voeg
Voordeel: Een tuinmuur zonder voegen heet ook wel een stapelmuur en is na verloop van tijd makkelijk aan te passen of te verwijderen. U kunt dan de stenen bijvoorbeeld eenvoudig opnieuw gebruiken als u uw tuin gaat re-stylen.
Stapelen: Bij de start van een stapelmuur laat u de muurstenen iets naar achteren hellen. Zo wordt de druk, die het zand/ tuinaarde tegen de stapelmuur zal uitoefenen, opgevangen.
Om de stenen te verstevigen kunt u zand gebruiken als soort van voegmiddel, hierdoor worden de ongelijke vormen, die sommige stenen hebben, opgevangen.
Stapel de stenen goed op elkaar en klop ze vervolgens aan met een rubberen hamer. Bent u een paar rijen verder, begin dan al met het opvullen van de achterzijde van de stapelmuur met zand/tuinaarde. Herhaal het stapelen, het aankloppen met een rubberen hamer en het aanvullen met zand totdat u de gewenste hoogte heeft bereikt. De bovenzijde kunt u uiteindelijk afwerken met mooie platte stenen zodat u de tuinmuur ook kunt gebruiken als zitoppervlak.
Tip: Om de tuinmuur extra stabiliteit te geven kunt u langere stenen dwars leggen zodat ze aan de achterzijde uitsteken. Hierdoor dienen ze als een soort anker als u het zand aan de achterzijde ophoogt.
Een tuinmuur van muurblokken mét voeg
Voordeel: Een tuinmuur met voeg is zeer stabiel en u kunt een uitstraling aan uw muur geven naar eigen voorkeur. Zo kunt u uw muurafwerker met zowel brede als smalle voegen of een combinatie van deze twee varianten. Voor de afwerking kunt u kiezen voor een strak afgewerkte voeg of het laten zitten van het overtollige voegsel voor een speels effect.
Voegen: Zodra u de fundering heeft gelegd kunt na de eerste laag al direct beginnen met voegen aanbrengen tussen de stenen. De voegen kunt u handmatig aanbrengen in de dikte naar eigen voorkeur. Na het aanbrengen van de voeg kunt u kiezen of u de voeg strak wilt afwerken of het voegsel laat zitten. Voor het voegsel kunt u beste kalkmortel gebruiken wegens de vochtregulerende werking en zachtheid.
Hoeveel muurstenen zijn er nodig voor een tuinmuur?
Hoeveel muurstenen u nodigt heeft ligt aan welke soort muurstenen u kiest. De verschillende muurstenen hebben namelijk verschillende afmetingen. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden:
- Graniet muurstenen; deze hebben een afmeting van ± 40 x 20 x 15cm (lxbxh). 1000kg Graniet muurstenen met een min. voeg van 7mm zijn goed voor ± 2,72m2 bij een muurbreedte van 15cm, en bij een muurbreedte van 20cm ongeveer 2,02m2 per 1000kg.
- Kwartsiet muurstenen; deze hebben een afmeting van 15 - 40cm x 3 - 14cm x 2 - 11cm (lxbxh). Het verbruik van deze muurstenen ligt ongeveer bij 7 - 8m2 per 1000kg.
- Leisteen; dit zijn tamelijk platte stenen en hebben een afmeting tussen ± 20 - 50cm. Het verbruik hiervan is ± 2,5m2 per 1000kg bij een muurdikte van ±20 - 25cm)
» Naar het assortiment Muurblokken / Stapelstenen