Kasseien leggen is niet erg ingewikkeld. Zelf kasseien leggen is daarom ook prima te doen. Kasseien zijn prachtig als bestrating voor in uw tuin, of u kunt hiermee een oprit aanleggen. Door de grove ruige uitstraling van de stenen creëert u een stoer uiterlijk. Hieronder geven we u antwoord op de vraag: hoe kasseien te leggen?
Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat is het natuurlijk handig om te weten hoeveel kasseien per m2 u nodig heeft. Uitgaande van een voegbreedte van 7mm kunt u met 1.000 kg kasseien +/- 5,5m2 vol leggen. Dit houdt dus in dat u per m2 ongeveer 182 kg kinderkopjes nodig heeft (bij een grootte van 8-10 cm per steen, de stenen in onze webshop).
Het leggen van kasseien is in een aantal stappen te realiseren. In het kort:
- 1. Als eerste moet u een goede basis hebben: het te bestraten oppervlak moet uitgegraven worden.
- 2. Is er nog geen fundering, dan legt u een fundering van Gebroken steenpuin 20 a 30cm dik.
- 3. Hierop wordt de straatlaag geplaatst: een laag gestabiliseerd zand van ongeveer 5 cm dik.
- 4. Vervolgens gaat u de kasseien leggen. Hiervoor zijn verschillende legverbanden mogelijk.
- 5. Tot slot het invegen van de kasseien met inveegsplit.
We zullen de stappen toelichten en verder uitleggen.
Stap 1 kasseien leggen: Uitgraven
Als eerste begint u met het uitzetten van de te bestraten oppervlakte, zodat u precies weet wat uitgegraven moet worden voor de fundering. Hoe diep u moet uitgraven hangt af of de oppervlakte reeds eerder als oprit gebruikt is, of dat het een heel nieuwe aangelegde oprit zal worden. Over het algemeen dient u minimaal 30-35 cm uit te graven. Indien het om een nieuwe aangelegde oprit gaat moet er dieper uitgegraven worden om er een extra stabilisatielaag / fundering aan te brengen van ongeveer 15 - 20cm voor een stevige ondergrond.
Stap 2 kasseien leggen: Fundering
In het geval van een reeds aanwezige fundering begint u met de volgende stap, de Straatlaag. Is er nog geen fundering, dan kunt u kiezen uit een fundering van Gebroken steenpuin óf van gestabiliseerd zand. Gestabiliseerd zand is een mengsel dat licht vochtig is van zand en cement. U legt de fundering 20 a 30cm dik aan. Verdeel dit mengsel en tril dit vervolgens aan met een trilplaat. Let wel dat de oprit een afschot heeft zodat er na het bestraten geen water blijft staan op de bestrating in geval van regen. Het is raadzaam om hier al rekening mee te houden bij het aanleggen van de fundering. Er wordt gemiddeld met 2% afschot gerekend. Dit komt ongeveer neer op minimaal 1 à 2 cm per lopende meter.
Stap 3 kasseien leggen: Straatlaag
Nu volgt de zogeheten straatlaag. Dit is een losse laag gestabiliseerd zand van ongeveer 5 cm dik. U verdeelt het zand over de gehele oppervlakte. Om een mooie en gladde straatlaag te realiseren kunt u het best paslatten in de straatlaag duwen als hulpmiddel. Ook hier houdt u er rekening mee dat de paslatten een afschot hebben. Om de straatlaag te egaliseren heeft u een afreilat nodig, dit is een lat van aluminium waarmee zand en andere onderlagen gladgestreken worden. Nu kunt u met de afreilat over de paslatten in een zigzag beweging de straatlaag egaliseren. Als u hiermee klaar bent moet u de paslatten verwijderen. Deze gleuven vult u op met gestabiliseerd zand, en u kunt met het bestraten beginnen. De straatlaag mag niet meer betreden worden.
Stap 4 kasseien leggen: Bestraten
De volgende stap: het plaatsen van de kasseien. Het makkelijkste is het vanuit het hoogste punt naar onderen te werken, zo hoeft u ook niet de straatlaag te betreden. Leg de eerste rij kasseien. Met behulp van een rubberhamer slaat u de kasseien iets in de straatlaag waardoor deze allemaal op één hoogte komen te liggen. De kasseien kunnen verschillen in hoogte hebben. Belangrijk is dat u strakke rijen maakt zodat niet halverwege de oprit de kasseien scheef liggen. Er zijn verschillende verbanden hoe u de kasseien kunt leggen, hieronder leggen we verschillende verbanden uit. Als u klaar bent met het leggen van de kasseien dan kunt u het beste nog een kantopsluiting aanbrengen langs de randen zodat deze voldoende stabiliteit geeft als de kasseien aangetrild worden. Dit kunt u met boordstenen doen of met een zogenaamd steunkussen van cement, dat u als het hard is met aarde en/ of gras kunt bedekken. Voor het aantrillen van de kasseien gebruikt u een trilplaat met een rubberen mat.
Stap 5 kasseien leggen: Invoegen
De laatste stap is het invoegen van de kasseien. Hiervoor kunt u voegsplit gebruiken. Deze is in verschillende kleuren verkrijgbaar, denk aan Inveegsplit zwart of Inveegsplit grijs. U strooit het voegsplit uit over de kasseien en door middel van een bezem veegt u makkelijk het voegsplit in de voegen. Kasseien voegen met cement kan ook. Het geheel wordt dan onderhoudsvriendelijker, maar de uitstraling wordt wat minder authentiek. Gaat u de kasseien voegen met dolomiet dan wordt het geheel juist extra authentiek.
Grote kans dat uw kasseien straks grenzen aan een grasperk of grindpad. Denk in dat geval aan een goede tuinafboording. Naast kasseien is de kunststof afboording Multi-Edge FLEX zeker een aanrader, daar deze bijna op hetzelfde niveau als de kasseien aansluit en hierdoor weinig opvalt.
Verschillende verbanden leggen
Er zijn verschillende legpatronen die u met kasseien kunt leggen. Sommige legpatronen voor kasseien zijn gemakkelijker te leggen dan andere. We benoemen de meest voorkomende verbanden en leggen u graag uit hoe u deze zelf kunt leggen.
Volsteensverband
Het volsteensverband is de meest simpele manier van leggen en geeft een strakke uitstraling. Bij dit verband liggen de stenen evenredig aan elkaar, waardoor een kruis als voeg ontstaat. U kunt hierbij zelf de keuze maken hoe dicht u de stenen tegen elkaar aan legt. U kunt kiezen voor een wat bredere voeg of juist een smalle. Dit verband wordt ook wel diagonaal toegepast, waarbij de tegels ruitvormig ogen.
Volsteensverband leggen: de praktijk
- 1. Bij het leggen van het volsteensverband is het handig om eerst met draad de rijen uit te zetten. Zo zorgt u ervoor dat u de kasseien mooi recht en strak gaat leggen.
- 2. Ga vervolgens rij voor rij de kasseien plaatsen waarbij de voegen overal even breed zijn.
- 3. Het geheel moet vervolgens aangetrild worden: dit zorgt ervoor dat het geheel gestabiliseerd wordt.
- 4. Tot slot: voor een mooie afwerking kunt u de kasseien invegen met inveegsplit of inveegzand.
Halfsteensverband
Een halfsteensverband is een veelvoorkomende manier om kasseien te leggen, het is ook relatief eenvoudig. De stenen worden in rijen geplaatst. Tegenover elke voeg van twee stenen verspringt de volgende steen een halve steen. Het leggen van uw kasseien in dit verband zorgt voor een stabiel oppervlak. Daarom wordt een tuinpad ook vaak zo gelegd.
Halfsteensverband leggen: de praktijk
- 1. Bij de eerste rij kasseien legt u de stenen evenredig naast elkaar. Zorg dat er evenveel ruimte tussen elke kassei ligt.
- 2. Vervolgens gaat u de volgende rij leggen: hierbij verspringt de volgende steen telkens een halve steen. Aan de zijkanten komt u dan uit met een halve steen. U kunt kasseien eenvoudig knippen met een steenknipper.
- 3. Heeft u de gehele oppervlakte gelegd dan moet u het geheel met een trilplaat aantrillen.
- 4. Tot slot het invegen van de kasseien met inveegsplit, bij ons heeft u keuze uit verschillende kleuren.
Segmentbogenverband
Kasseien leggen in segmentbogenverband is voor de gevorderde klusser. Het segmentbogenverband bestaat uit bogen die evenredig aan elkaar opgebouwd zijn. Het vereist een nette en strakke werkwijze om een segmentbogenverband mooi uit te werken.
Segmentbogenverband leggen: de praktijk
- 1. Begin met het uitzetten van uw te bestraten oppervlakte. De oppervlakte moet een vierkant of rechthoek zijn met hoeken van 90°. Maak vervolgens een verdeling van uw oppervlakte in kolommen die even groot zijn. Deze kolommen mogen niet te klein zijn: heeft u dus maar een kleine oppervlakte te bestraten, kunt u beter voor een ander legpatroon gaan. Kolommen van ongeveer 120 cm zijn aan te raden voor een mooi eindresultaat. Zet de kolommen uit met een paaltje en een draad, zodat u mooi recht te werk gaat.
- 2. Voordat u gaat leggen is het slim om het geheel eerst uit te tekenen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ga vervolgens onderaan beginnen met het leggen van de kasseien. U kunt het beste van links naar rechts werken, boog voor boog. Het aantal stenen per boog moet overal gelijk zijn.
- 3. Heeft u alle bogen gelegd, dan moet u de zijkanten gaan opvullen met halve kasseien. De kasseien kunt u doormidden knippen met een steenknipper.
- 4. Tot slot moet u het aangelegde geheel goed aantrillen met een trilplaat.
- 5. Vergeet voor een mooie afwerking niet uw kasseien in te voegen met voegsplit. Inveegsplit is bij ons verkrijgbaar in verschillende kleuren, voor een unieke uitstraling van uw terras.
We wensen u veel plezier en succes met uw kasseien leggen!!